Gebruik van drukpunten in zelfverdediging en krijgskunst

Het doel van krijgskunst en zeker zelfverdediging is zo snel mogelijk een agressie, een aanval of geweld te beëindigen. Soms moet je daarvoor de aanvaller uitschakelen. Het is echter ook niet onverstandig om rekening te houden met juridische aspecten. Uw reactie moet proportioneel zijn met het tegen u gerichte geweld. Een te felle of overdadige reactie kan ervoor zorgen dat je daarna nog eens een juridisch slachtoffer wordt!

vitale punten

In de hogere vormen van krijgskunst bestaat daarvoor het gebruik van drukpunten of vitale punten, ook wel kyusho jitsu genaamd. Het gebruik van deze punten vindt zijn oorsprong in de acupunctuur theorie en houdt in dat men door bepaalde punten op een bepaalde manier en in een bepaalde volgorde te raken, men iemand geheel of gedeeltelijk kan uitschakelen of op zijn minst de zin tot verder vechten te ontnemen. Met bepaalde punten kan men iemand zelfs direct KO doen gaan. Dat is allemaal geen mysterie of tovenarij, maar gebaseerd op pure wetenschap. De werking van deze punten op het lichaam kan immers perfect wetenschappelijk en neurologisch verklaard worden. Men kan immers geen punt raken zonder een zenuw te activeren.

 

Een belangrijke waarde van bepaalde drukpunten is dat zij biomechanische reacties van het lichaam veroorzaken waardoor dat lichaam spontaan in een bepaalde, voorgeprogrammeerde houding komt. Dit biedt ons dan het voordeel dat we daar direct met een andere techniek op kunnen reageren.

 

In de krijgskunsten behoort het gebruik van drukpunten tot de hogere vormen. Vooral hoger gegradueerde en oudere krijgkunstenaars gaan ze gebruiken. Dat vooral omdat men de vaardigheid moet verworven hebben om zijn aanvallen gericht uit te voeren, maar ook omdat men de nodige zelfbeheersing moet bezitten. Jonge krijgskunstenaar willen vooral veel bewegen en reageren heftig. Zij verbruiken veel energie, maar dat is omdat ze ook veel energie hebben. Hoe ouder men wordt en/of hoe minder energie men heeft, hoe zuiniger men ermee wil omspringen en dan wordt doeltreffendheid belangrijk. We willen niet langer vechten maar een aanval zo snel en zo doeltreffend mogelijk beëindigen.

 

Deze vitale punten worden ruimschoots in onze Kuntao technieken gebruikt, wij hopen alleen dat iedereen hier op een verantwoorde wijze mee om zal gaan.

 

P. Budie

© 2014 / 2017 Zieda.nl